• Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • 13. októbra 2022 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry.  Zúčastnilo sa jej 14 žiakov – 8 ôsmakov z dvoch tried a 6 deviatakov z 9.A.

            Školské kolo pozostávalo z testu, ktorý žiaci robili online v počítačovej učebni a po ňom transformovali text a prihovorili sa pani učiteľkám v krátkom príhovore. Všetky body sa zapísali do systému Edupage a onedlho sa dozvedeli výsledky:

            1. miesto  - Adela Židuljáková (9.A)
            2. miesto – Damián Marek Marko (8.B)
            3. miesto – Bianka Vitková (8.A)

            Z prvého miesta postúpila do okresného kola Adelka Židuljáková, ktorá nás v Nových Zámkoch výborne reprezentovala. Po  sčítaní všetkých bodov skončila na 9. mieste s tým, že rečnícky prejav zvládla podľa porotkýň vynikajúco.  Stala sa úspešnou riešiteľkou a bodíky sa jej určite prirátajú na prijímacích skúškach. Adelke ďakujeme za reprezentáciu a srdečne gratulujeme!

          • Riaditeľské voľno MŠ

          •  

            Riaditeľ ZŠ s MŠ Karola Strmeňa, Jána Amosa Komenského 8, 941 11 Palárikovo
            oznamuje že v súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský
            zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 a v súlade s § 3
            ods. 9 vyhlášky č. 231 / 2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka

            p o s k y t u j e

            z prevádzkovo - organizačných dôvodov

            riaditeľské voľno materskej škole na deň 18. 11. 2022 (piatok).

            V čase riaditeľského voľna budú stravujúci sa žiaci v ŠJ automaticky odhlásení z odberu jedla.

                                                                                                                                                                      Mgr. Boris Holič
                                                                                                                                                                      riaditeľ ZŠ s MŠ

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Karola Strmeňa, Jána Amosa Komenského 8, 941 11 Palárikovo oznamuje, že v súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 a v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231 / 2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka

            p o s k y t u j e

            z prevádzkovo - organizačných dôvodov

            riaditeľské voľno na deň 18. 11. 2022 (piatok).

            V čase riaditeľského voľna budú stravujúci sa žiaci v ŠJ automaticky odhlásení z odberu jedla.

                                                                                                                                                            Mgr. Boris Holič
                                                                                                                                                             riaditeľ ZŠ s MŠ 

          • Návšteva divadelného predstavenia Šľahačková princezná

          • V stredu 9.novembra 110 žiakov zo 4. - 7. ročníka  vybralo do nášho hlavného mesta. Ich cieľom bola Nová scéna, v ktorej si vybrali pre svoj kultúrny zážitok Šľahačkovú princeznú. 

            Po rannom zraze na palárikovskej železničnej stanici sa  všetci odviezli vláčikom do Bratislavy. Deň sa im začal zaujímavo - 30-minútovým meškaním vlaku. A tak všetkých už v divadle očakávali pani uvádzačky. Usadili žiakov a mohlo sa začať. Asi po desiatich minútach detičkám  hlavná postava z príbehu oznámila, že sa zasekol disk. Tak im spravili krátku prestávku a všetko išlo od začiatku. Princezná si nakoniec vybrala ženícha, prezradila mu svoje tajomstvo a všetko sa aj v tomto Peterajovom, Hammelovom a Ďurovčíkovom príbehu skončilo dobre. 

            Žiaci si potom vychutnali obed v Starom Meste, niektorí stihli aj nakúpiť a hajde domov opäť vláčikom. Našťastie sa už nič neskomplikovalo a pol štvrtej boli všetci na stanici v Palárikove. 

                                                                                                                                         Slavomíra Slivoňová

            Zaujímavý výlet na divadlo absolvovali i starší žiaci. Tí sa tešili na veľký príbeh opäť na Novej scéne o láske a zrade – na Cyrana z predmestia. Hlavnú postavu stvárnil Ján Slezák, ktorý svojou charizmou predstaveniu vdýchol ducha, a tak toto moderné spracovanie známeho príbehu upútalo aj našich tínedžerov.

            Samozrejme, nešlo to bez nákupov a bez obedu v Starom Meste. No aký by bol náš deň bez dobrodružstva? A tak žiaci na čele s pani učiteľkou Slivoňovou zmeškali svoj pôvodný vlak. Našťastie o pol hodinu šiel ďalší zrýchlený a dokonca lepší a krajší. A v Palárikove boli skôr ako ôsmaci, ktorí všetko „stíhali“.

                                                                                                                      Slavomíra Slivoňová

          • Halloween 2022

          • Pred jesennými prázdninami žiacky parlament zorganizoval v spolupráci s pani učiteľkami Halloween 2022. Úlohou žiakov bolo vymyslieť si strašidelný kostým, zamaskovať sa a prísť tak do školy. 

            A tak 27.10.2022 chodili po škole Adamsovci, čarodejnice, príšery a obludy... Počas  štvrtej vyučovacej hodiny sa každá trieda zúčastnila na prezentácii o Halloweene, ktorú veľmi pekne pripravili žiačky 7. A s pani učiteľkou S. Kubenkovou. Dvojjazyčne - anglicky a slovensky porozprávali, ako a prečo tento sviatok vznikol a žiakov si nakoniec preskúšali. V triede ešte vylúštili anglickú tajničku a čakali na vyhodnotenie tried a jednotlivých masiek. 

            Počas piatej vyučovacej hodiny prešli všetci do telocvične, kde koordinátorka žackeho parlamentu S. Slivoňová so šéfkou parlamentu K. Rybárovou a poradnými hlasmi, ktoré mali pani učiteľky - vyhodnotili akciu a odovzdali ceny najlepším triedam: 6. A, 9.A a 8. B. Tieto triedy získali najviac bodov za ýzdobu trriedy, nástenky, počet oblečných žiakov v kostýmoch (100%).  Najkrajšie kostýmy žiakov uvidíte na fotkách. Ocenení dostali sladkú odmenu, ktorú zabezpečilo Združenie rodičov pri ZŠ K. Strmeňa a krásny diplom, ktorý spolu s plagátmi vytvorila šikovná žiačka zo žiackeho parlamentu Betka Kuciaková. 

            Všetkým zazangažovaným ďakujeme za spoluprácu  a tešíme sa na ďalšiu akciu nášho parlamentu. 

          • Exkurzia piatakov v Múzeu dopravy v Bratislave

          • Dňa 14.10.2022 sa žiaci 5.A a 5.B zúčastnili exkurzie v Technickom dopravnom múzeu v Bratislave.

            V múzeu si deti prezreli vystavené  kusy cestnej, ale aj železničnej dopravy. Pekný výletný deň sme si obohatili prechádzkou v Bratislave, kde sme boli pozrieť Prezidentský palác, pri ktorom práve prebiehala výmena čestnej stráže a záhradu Grasalkovičovho paláca.

                                                                                                               Ing. Pereiová, Mgr. Krnáčová, triedne učiteľky

          • Imatrikulácie prvákov 2022

          • Netradičný školský deň zažili prváci na našej škole dňa 27.10.2022, pretože sa uskutočnila slávnostná imatrikulácia prijatie prvákov do cechu žiackeho. Aby sa tak stalo, museli splniť viacero úloh z matematiky a slovenského jazyka, museli ukázať svoju pohybovú zdatnosť, šikovnosť, zaspievať a zarecitovať básničky. Ich vedomosti boli odmenené zložením slávnostného sľubu, po ktorom ich pán riaditeľ pasoval pomocou obrovskej ceruzky za prvákov. Potom nasledovalo odovzdávanie pamätnej listiny, sľubu prváka a darčekov. O celú oslavu prvákom sa postarali tretiaci s triednymi pani učiteľkami.

                                                                                                                                                       Mgr. Apolónia Jančárová

          • Deň jablka

          • „Červené jabĺčko v oblôčku mám...“ zaznievalo spoza dverí ročníkov 1.-4. v piatok 21.októbra 2022 o niečo častejšie ako inokedy. Prečo? Deti si v tento deň pripomínali Deň jablka. Spoločne s pani učiteľkami realizovali viaceré tematicky ladené aktivity  počas celého vyučovania.  Pri ochutnávke sladkých červených jabĺk  nezaháľali ani ich zmysly, ktoré  potvrdili  názor, že jablká sú od nepamäti dôležitou súčasťou nášho jedálnička a svoj deň si rozhodne zaslúžia.

          • Jeseň v ŠKD Piráti

          • Jeseň v pirátskej družine bola veru pestrá. Ani jeden deň sa deti nezastavili. Vždy niečo tvorili, kreslili, písali či behali.

            V septembri im napadlo, čo tak spraviť spoločnú oslavu všetkých oslávencov meninových či narodeninových. A slovo dalo slovo a bolo. 23.spetembra sa krásne prestrelo, vytiahli sa darčeky a mohlo sa gratulovať deťom či pani vychovávateľke. Inokedy si pripravili super olovrant len tak.

            5. októbra naši tvoriví Piráti zhotovovali malé darčeky pre svojich starých rodičov. Takto im chceli poďakovať za všetku lásku a pripomenúť si mesiac úcty k starším.

            7.10. Svetový deň úsmevu – nevyhol sa ani Pirátom.  Oni ho dokonca aj zjedli, lebo nemali úsmevy len na perách a na tvárach, ale aj na tanieroch. Potom ich ešte znásobili na ihrisku, kde vybehli hneď po konzumácii.

             

            Veľmi pekné dielka vznikli na tému Jesenná melódia z lístia. Noty v pozadí deti dotvorili obrysom listu. A v piatok 14.10. využili jesenný vetrík a spravili bláznivú šarkaniádu na ihrisku. Prekrásne farebné šarkany lietali jedna radosť a deti sa z nich neskutočne tešili.

            Piráti sa už teraz tešia na ďalšie zaujímavé aktivity, ktoré prežijú v nasledujúcich mesiacoch.

             

             

                                                                                                                                                            Slavomíra Slivoňová

          • Novinky z konského chrbta

          • Pre dve naše žiačky- deviatačky sa koníčkom stali doslova kone. Cez prázdniny v§bec nezaháľali a s pomocou Ing. R.  Garaja sa pripravovali na súťaže.

            Prvá zo súťaží bol trail v Poľnom Kesove, kde si Adelka Židuljaková na svojej kobylke Elze vysúťažila 4.miesto. 

            Druhá letná súťaž bola SANTIAGA CUP Poľný Kesov, kde sa v kategórii parkur (50-60 cm)  Stella Krištofová na kobylke Holly umiestnila na 5. mieste a Adelka Židuljaková v kategórii extreme trail na 6.mieste.

            24. septembra sa na Langovom dvore v Trnovci nad Váhom opäť pretekalo. Adelka zahviezdila a v kategórii extreme trail sa umiestnila na krásnom 3. mieste.

            Dievčatá sú šikovné a ich kobylky tiež. Tak im všetkým želáme veľa úspechov a zábavy s ich konskými priateľkami.

             

                                                                                                                                                             Adela Židuljáková

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Ešte sa ani poriadne nerozbehol školský rok, a už začali rôzne aktivity, súťaže a olympiády. Ako vždy, sériu olympiád začala Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry.  Z našej školy sa jej 13. októbra  2022 zúčastnilo 6 deviatakov a 8 ôsmakov.

            Organizátori rozhodli, že sa i školské kolo uskutoční online formou. Každý žiak, ktorí sa prihlásil do súťaže, dostal cez Edupage unikátny kód, ktorým sa registroval na stránke www.onlineolympiády.sk. Naši žiaci riešili test v PC učebni v našej škole od 9.00 hod. 25 testových úloh vyriešili cca za 30 minút, potom transformovali text na novinovú správu. V tretej časti prezentovali svoj ústny prejav počas rečníckeho prejavu – príhovoru. Všetky body sa im zrátali a najúspešnejší boli títo žiaci:

            1.miesto: Adela Židuljáková, 9.A (48 bodov)

            2.miesto: Damián Marek Marko, 8.B (43 bodov)

            3. miesto: Bianka Vitková, 8.A (42 bodov)

            Úspešnými riešiteľmi sa stali aj Saloma Ema Hajdu, 8.B (41 bodov), Laura Ďurišová, 8.A ( 40 bodov), Stella  Krištofová, 9. A (40 bodov), Laura Szabóová, 8.B (40 bodov).

            Víťazka súťaže bude reprezentovať školu na okresnom kole, ktoré sa uskutoční v novembri v Nových Zámkoch.

             

                                                                                                                                                          Slavomíra Slivoňová

          • Jesenný zber papiera

          • Začiatkom októbra zorganizovalo združenie rodičov opäť jesenný zber papiera. Rodičia a starí rodiča vypratali svoje pivnice, roztriedili kartóny a časopisy, naložili do áut   a priviezli do areálu našej školy v termíne od 3. – 7. októbra 2022.

            Zber prebiehal aj v doobedných, aj v poobedných hodinách. Vystriedali sa pani učiteľky so žiakmi z rôznych ročníkov počas celého týždňa.  Húževnato vykladali, vážili a nakladali, až nakoniec vyzbierali 11717,40  kg papiera. Najviac papiera priniesli:

            1. miesto: 2.A 1916,00 (100,84 kg na žiaka)
            2. miesto: 3.A – 1307 kg (76 kg na žiaka)
            3. miesto: 6.B – 1108,50 kg (50,38 kg na žiaka)

            Najlepšími jednotlivcami boli:

            1.miesto: Kamil Marksuek, 3.A – 951,5 kg

            2. miesto: Karol Markusek, 6.B  - 809,5 kg

            3.miesto: Timotej Zálešák, 2.A – 563 kg

            27. októbra 2022 boli počas posledných vyučovacích hodín odmenené najlepšie triedy sladkou tortou a prví traja jednotlivci dostali darčekovú poukážku do kníhkupectva. Odmeny venovalo združenie rodičov, ktoré sa zabezpečilo aj kontajnery na zebrový papier. Polovica financií za odovzdaný  papier bude vložená na účet ZR a polovica poputuje do jednotlivých tried podľa ich zásluh. 

            Všetkým zaangažovaným rodičom, starým rodičom, kamarátom, učiteľom a žiakom, ktorí pomáhali, ďakujeme!

                                                                                                                                                             Slavomíra Slivoňová

            Kamil Markusek s darčekovou poukážkou a 3. A  s tortou za 2. miesto v zbere papiera.

            Karol Markusek zo 6.B s darčekovou poukážkou, 2.A s tortou a Timotej Zálešák s darčekovou poukážkou za zber papiera. 

          • Športová exkurzia v Bratislave

          • Ak na vlastnej koži zažijeme niečo zaujímavé, vytvorí nám to skutočné spomienky, ktoré pretrvávajú dlhšie ako len nabifľované vedomosti. Aj exkurzia do Bratislavy 4.10.2022 zostane takým zážitkom pre žiakov našej základnej školy.

            Cesta autobusom bola príjemná a našou prvou zastávkou bol Štadión tímu SLOVAN Bratislava – tzv. Tehelné pole, ktorý je v súčasnosti Národným futbalovým štadiónom. Prezreli sme si striedačky futbalistov, miesta divákov a VIP zónu, odkiaľ bol krásny výhľad na celé hracie pole. Bol to super zážitok a užili si ho hlavne naši futbalisti a futbalistky.

            Ďalšou zastávkou bolo športové múzeum v Bratislave, ktoré vzniklo v roku 1985 ako Múzeum telesnej kultúry v SR a od roku 2015 nesie názov Slovenské olympijské a športové múzeum. Obsahuje vyše 26 000 predmetov zbierkovej povahy. Sú to napríklad športové trofeje ( medaily, plakety, poháre ) a športový výstroj, výzbroj, náčinie a náradie. Mnohé z vystavených exponátov sú jedinečné aj v celosvetovom význame. Každý z vystavovaných predmetov nesie v sebe jedinečný príbeh doplnený o fotodokumentáciu. Ďalšou súčasťou múzea je stála expozícia dejín lyžovania na Slovensku v Kremnici. Expozícia obsahuje aj ukážky lyžiarskeho výstroja a výzbroje. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých vecí a získali sme nové poznatky. Našu exkurziu sme ukončili návštevou OC VIVO.

            Bol to radostný deň plný úžasných zážitkov a zábavy. Ďakujeme triednym pani učiteľkám, hlavne organizátorke - pani učiteľke PaedDr. Miroslave Tóthovej   

             

                                                                                                                                                            Sára Kreháková, 7.B

          • Anglicko-slovenské divadlo

          • V ten istý štvrtok, v ktorý prvostupniari videlil Clipperton, naši starší žiaci sa tiež v kultúrnom dome zúčastnili na anglicko-slovenskom divadle pod názvom Tisíc a jedna stories na motívy rozprávok Tisíc a jedna noc.

            Táto rozprávka bola koncipovaná ako učebná pomôcka pre žiakov základných škôl  a vznikla v spolupráci s Divadlom ZkuFraVon.

            Žiaci boli prenesení do fantastických  čias, kde ľudia lietali na kobercoch, nosili sa na chrbte veľryby a dokázali sa rozprávať s vtákmi. Boli im vyrozprávané príbehy plné zázrakov a ľudskej múdrosti a to všetko len v podaní dvoch hercov, ktorí príbehy dokonca popretkávali piesňami. Naši žiaci odchádzali zas o niečo múdrejší a trošku kultúrne vyžití.

                                                                                                                                                             Slavomíra Slivoňová

          • Divadlo Clipperton v Palárikove

          • Vo štvrtok 13.10.2022 zavítali  do Palárikova herci z divadla CLIPPERTON
            Banskej Bystrice.
            Žiaci 1.- 4.roč. sa v Dome kultúry Palárikovo zúčastnili ich divadelného predstavenia Aladinova zázračná lampa. Žiakom sa predstavenie veľmi páčilo, pretože bolo tvorené zaujímavou formou, kedy herci  aktivizujú  detského diváka, čo sa osvedčilo aj u nás. A našim deťom sa divadlo páčilo, pretože spolupráca hercov s nimi bola výborná.
            Všetci  vrátane pani učiteliek si odniesli pekný umelecký zážitok. 

             

                                                                                                                                                       Mgr. Apolónia Jančárová

          • Európsky deň jazykov

          • Rok  2001 bol vyhlásený  za Európsky rok jazykov (European Year of Languages). Zapojilo sa doň 45 krajín a svojimi aktivitami poukázal na jazykovú rozmanitosť v Európe. Cieľom bolo a je podporiť jazykové  vzdelávanie.

            Keďže bol Európsky rok jazykov úspešný, Rada Európy sa rozhodla vytvoriť každoročnú tradíciu a vyhlásila 26. september za Európsky deň jazykov. Bolo vytvorené oficiálne logo, slogany a internetová stránka.

            Jeho cieľom je podnietiť Európanov, aby sa bez ohľadu na vek v školách aj mimo nich učili viac jazykov.

            Keďže sa na našej základnej škole žiaci učia anglicky, nemecky a rusky oslávili sme aj my tento deň. Do osláv sa zapojili ročníky 5 až 9. Najskôr si žiaci vypočuli zaujímavosti o európskych jazykoch v podobe powerpointovej prezentácie, potom nasledovala praktická časť. Tu žiaci zostrojovali rôzne druhy oblečenia vo vlajkách európskych štátov a kráľovstiev, ktoré potom naši deviataci špendlili na nástenky a vytvárali tak z nich postavičky.

            Žiaci boli úžasní, tešíme sa na nasledujúce oslavy Európskeho dňa jazykov.

             

            Mgr. Zuzana Krnáčová

          • Poďakovanie

          •  

            Touto cestou veľmi pekne ďakujeme za finančný dar v hodnote 350 eur Poľovníckej spoločnosti Bažant Palárikovo, ktorá darovala výťažok z predaja guláša deťom v materskej škole. Peniaze budú použité na vybavenie školského dvora pre det