• Karneval 2023

          • 15. februára celá škola ožila. Po chodbách sa promenádovali rozprávkové bytosti, vojaci či zdravotné sestričky a zvieratká. Dokonca sa v jednej triede objavila popcornovač! Prečo toto všetko? Fašiangy vyvrcholili v škole karnevalom. Po druhej vyučovacej hodine sa poobliekali do svojich kostýmov a zhromaždili sa v telocvičniach. Prvý stupeň vo veľkej a druhý stupeň v malej. Tam si zasúťažili , malí si zatancovali a nakoniec sa vyhodnotili najkrajšie kostýmy z každej triedy. Deti boli odmenené sladkými odmenami z príspevku Združenia rodičov pri ZŠ Karola Strmeňa v Palárikove.

          • Súťaž Ypsilon Slovina je hra

          • Ypsilon je celoslovenská korešpondenčná súťaž žiakov základných škôl. Môžu si otestovať svoje vedomosti z materinského jazyka. 

            Riadny termín súťaže bol stanovený na 23.11. 2023, zúčastnilo 68 žiakov z našej školy, z 1. stupňa si zasúťažilo 40 a z 2.stupňa 28 žiakov. Všetci zúčastnení dostali krásne perá a diplomy, pričom až 70 úspešným zdobila diplom zlatá medaila. Z nich 38 žiakov dosiahlo až 100%. A práve tých zaradili do losovania o pekné vecné ceny.  Šťastie sa usmialo aj na našu žiačku 2.ročníka Nelu Tantošovú. ktorá získala 3.miesto a bola jej doručená poukážka do kníhkupectva. 

            Výborným slovenčinárom srdečne gratulujeme a držíme palce, aby stále robili  česť svojmu materinskému jazyku!

             

            Slavomíra Slivoňová

          • Majstrovstvá okresu Nové Zámky žiakov ZŠ a OGY v streľbe zo vzduchovej pušky

          • Dňa 26.1.2023 sa po prvýkrát uskutočnili okresné preteky zo vzduchovej pušky v Palárikove. Naši žiaci nás reprezentovali v zlatom a striebornom svetle.

            1. miesto: staršie žiačky - Adela Židuljáková

            1. miesto:  starší žiaci – Maximilián Kollár

            1. miesto: mladší žiaci – Tobias Szabo

            1. miesto:  starší žiaci družstvá – Adela Židuljáková, Maximilián Kollár,  Martin Hotár

            1. miesto:  mladší žiaci družstvá – Tobias Szabo, Marek Hotár, Viktor Kaločay

            2. miesto: starší žiaci – Martin Hotár

            2. miesto: mladší žiaci – Viktor Kaločay

            Naši žiaci si tak vystrieľali vstupenku na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 10.3.2023.

            Veľmi pekne ďakujeme pani starostke a Matúšovi Hlozákovi za poskytnutie domu kultúry a občerstvenie pre súťažiacich. Ďakujeme pánovi riaditeľovi za podporu. Ďakujeme našim kadetom za pomoc pri realizácii pretekov. A vo veľkej miere ďakujeme p. Marekovi Krnáčovi za zapožičanie dodávky a Martinovi Kutrucovi za technickú pomoc. Ako čerešničku na torte spomeniem pána Ľubomíra Bábina ako hlavného rozhodcu, bez ktorého by celý pretek nebol platný.

            Našim reprezentantom gratulujeme ku krásnym výkonom a súperom blahoželáme k výhram. Pevne veríme, že všetci zúčastnení žiaci ostávajú motivovaní. Držíme im palce v ďalšom boji!

            Zuzana Krnáčová

          • Opäť sme úspešní. Súťaž Všetkovedko

          • I tento rok sa  do celoslovenskej vedomostnej súťaže Všetkovedko zapojili všetky triedy na ročníkoch 2.- 4.  Úlohou žiakov bolo v časovom limite zodpovedať na otázky z  prvouky, prírodovedy, vlastivedy, slovenského jazyka, matematiky, anglického jazyka, hudobnej, výtvarnej, informatickej či dopravnej výchovy. A že ich vedomosti sú na výbornej úrovni, vidieť i na výsledkoch. Z prihlásených 54 žiakov sa 14  zaradilo medzi  najúspešnejších na Slovensku a  žiak Timotej Zálešák z 2.A získal maximálny počet bodov. Jeho fotografia bude zverejnená na stránke súťaže v Galérii slávy Všetkovedko. Medzi 30% najúspešnejších riešiteľov na Slovensku sa zaradili:    Linda Fialová z 2.A, Tamara Hrubá z 2.A, Filip Michálek z 2.A, Marcel Jančár z 2.A, Timotej Zálešák z 2.A, Zara Citsoňová z 2.A, Teo Cvik z 3.A, Kamil Páleš z 3.A, Juraj Huska z 3.A, Oliver Huska z 3.A, Marek Tomšík z 3.B, Tereza Derňárová zo 4.A, Amélia Husková zo 4.A, Lukáš Bučko zo 4.B.

             

            Tatiana Hindická

          • Matematická olympiáda

          • Od jesenných mesiacov sa žiaci 5.-9.roč.pripravovali na matematickú  olympiádu. V kategórii Z5 - žiakov piatych ročníkov, a Z9 pracovali v domácom kole viacerí žiaci, avšak do okresného kola postúpili iba Samuel Tarkulič z 5.B triedy a Peter Hajdu z 9.A triedy. Dňa 25.1.2023 sa uskutočnilo okresné kolo 72.ročníka matematickej olympiády pre žiakov piateho a deviateho ročníka v Nových Zámkoch, v ktorom bol Samko Tarkulič úspešný riešiteľ. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

             

            Mgr. Apolónia Jančárová

          • Hviezdoslavov Kubín 2023

          • Koncom januára sa uskutočnilo školské kolo súťaže  tradičnej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. 

            Hviezdoslavov Kubín je celoštátna postupová súťaž a prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy. Môžu sa jej zúčastniť jednotlivci aj umelecké kolektívy v piatich vekových kategóriách od detí až po seniorov. 

            V prvej kategórii, kde sú zaradené ročníky, z 1.stupňa sa zúčastnilo v školskom kole 24 recitátorov. Prvé tri miesta obsadili  - v kategórii próza: na 1. mieste Zara Citsoňová z 2.A, na 2. mieste Kamil Páleš z 3.A, na 3. Amélia Husková zo 4.A.  V kategórii poézia boli úspešnými: na 1. mieste Marek Tomšík z 3.B, na 2. mieste Tamara Hrubá, na 3.mieste  Laura Pintérová (4.B) a Adam Bažalička (1. A). 

            V kategórii 5.-6.ročník - próza sa nezúčastnili žiadni súťažiaci. V poézii porota troch slovenčinárok neudelila 1. miesto a na 2.mieste sa umiestnili Vanesa Csonková a Hanka Krásna, 3.miesto patrilo Kristínke Režňákovej. 

            Kateóriu starších žiakov 7.-9.ročníka opäť vyhrala poéziu svojou výbornou interpretáciou Drevenej básne Adela Židuljáková z 9.A, 2.miesto obsadila Alžbeta Kuciaková a 3. miesto Sára Kreháková - obe zo 7.B. Prózu prezentovali Karla Pálešová a Martin Hotár - v tomto poradí aj skončili:  1.miesto: Karla Pálešová, 2. miesto: Martin Hotár. 

            Víťazi svojich kategórií - Marek Tomšík , Zara Citsoňová, Adela Židuljáková a Karla Pálešová  budú školu reprezentovať na obvodnom kole v Nových Zámkoch 1. marca 2023.  Držíme im palce!

            Prvého marca nás traja odvážni recitátori reprezentovali na obvodnom kole Hviezdoslavovho Kubína v Regionálnom osvetovom stredisku v Nových Zámkoch. Svojím prednesom dokázali, že hra a práca s hovoreným slovom im idú a texty predniesli vynikajúco. Hoci porota ani jednému neudelila ocenenie, zaslúžia si našu pochvalu a obdiv. 

          • Šaliansky Maťko 2023

          • Tesne pred vianočnými prázdninami sa uskutočnilo školské kolo v postupovej recitačnej súťaži slovenskej povesti pod názvom Šaliansky Maťko. 

            Súťažilo sa v troch kategóriách od najmenších na prvom stupni až po 7. ročník. Pred našou učiteľskou porotou sa prestriedalo množstvo výborných recitátorov a recitátoriek, ktorí sa s pomocou pani učiteliek a svojich rodičov naučili náročné texty od rôznych slovenských autorov, aby zapôsobili na svojich poslucháčov a boli úspešní v školskom kole.

            Nakoniec naša porota určila takéto konečné poradie:

            1.kategória: 1.miesto: Zara Citsoňová, 2.A, 2.miesto: Kamil Páleš, 3.A, Timotej Zálešák, 2.A.

            2. kategória: 1.miesto: Dorota Husková, 5.B,   2. miesto: Lukáš Szilágyi, 4.B,  3. miesto: Ema Kostelníková, 4.B.

            3.kategória: 1.miesto: Karla  Pálešová, 7.A,  2.miesto: Alžbeta Kuciaková, 7.B,  3.miesto: Sára Kreháková.

            Na okresnom kole v Šuranoch sa zúčastnili žiačky Zara Citsoňová, Dorotka Husková a Karla Pálešová, ktoré sa nedali zahanbiť svojím prednesom napriek tomu, že nezískali žiadne umiestnenie. Všetkým recitátorom gratulujeme a prajeme veľa úspechov!

            Slavomíra Slivoňová

          • O Z N A M – distribúcia Ag samotestov (10.časť)

          • Vážení rodičia,
            V zmysle usmernenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „Ministerstvo“), zverejneného v dokumente „Zelená otvoreným školám“, a na základe prejaveného záujmu o tieto Ag samotesty Vám oznamujeme: MŠVV a Š SR prostredníctvom Regionálneho úradu školskej správy v Nitre (Okresné úrady - poskytlo 5 ks samotestov na žiaka, ktorého rodičia potvrdili záujem testovať svoje dieťa.


            Distribúcia prebehne nasledovne: (5 testov na žiaka).


            Testy sa budú vydávať na základe prejaveného záujmu len zákonným zástupcom (rodičom) nahlásených cez Edupage od 06.02.2023. Odovzdanie a prevzatie Ag samotestov sa bude realizovať na základe dohovoru rodiča s príslušným triednym učiteľom (oproti podpisu pred vyučovaním alebo po skončení vyučovania).


            Výsledky testovania:

            (v zmysle usmernenie MŠVVaŠ SR „Zelená otvoreným školám“)

            Testovanie sa realizuje preventívne, resp. podľa potreby, v prípade opätovného výskytu ochorenia V prípade, že žiak mal pozitívny výsledok antigénového samotestu, rodič žiaka bezodkladne oznámi túto skutočnosť všeobecnému lekárovi, škole a žiak ostáva doma.

             


            Mgr. Boris Holič, riaditeľ ZŠ s MŠ